Proposals

Welcome

Step One
These are the proposals
scroll down to see the next page

We have now concluded the virtual exhibition of our plans, but you can still view the proposals and send us your thoughts by getting in Contact.

The Rockery at the Hyde will stand as a distinct new place with unprecedented open space character formed of terraced landscape, stepping public park, and destination attractions at the podia. The multi layered experience combines naturalistic hard and soft edges to create a space for surprise and delight. It will be unlike anything in the area.

In formulating plans for the Rockery at the Hyde, we have followed the dual principles of landscape-led design, and a joined-up approach to the wider regeneration context. The site is located in an area set to see a generous amount of development. We are looking to learn from these schemes and the community’s response by creating a masterplan with abundant public realm and activity. This has provided several opportunities and constraints for the development of the site. We are only consulting on proposals for the Rockery at the Hyde – the Honda showroom & NTS Garage sites – and are particularly keen to hear the local community’s thoughts.

Consented Emerging Context - Circulation Strategy

Filling in the Gaps of the Consented Emerging Context - Circulation Strategy

The emerging context of consented schemes in the local area has provided the opportunity to create and extend accessibility throughout the existing site, by way of pedestrian and vehicular routes. Our landscape-led design and joined-up approach has this in mind, will create a more liveable and breathable area for residents and the local community to enjoy.

click here to see the next page

You are on step one

Proposals

Massing

Step Two
These are the proposals
scroll down to see the next page

The scheme’s massing has evolved to match our core principles. We have explored several different typologies to find the best arrangement that meets out criteria of providing plenty of open and bright space, as well as active and accessible public realm.

We previously located six buildings in the design, before moving to three buildings. This provides numerous benefits:

  • Enlarged & concentrated open space for the public.
  • Improved and generous daylight / sunlight.
  • Views-to-sky & views out.
  • More breathing space between internal buildings and emerging schemes.
  • Improved wayfinding & distinction of public vs residential space through the site.

Each building benefits from a sculptured façade that provides a range of building heights to reduce the impact of the massing. The tallest element of the scheme will stand 24 storeys above the public podium garden. Improved housing design including enhanced views out, natural ventilation and more intimate entrances in the shared residential corridors.

click here to see the next page

click here to see the previous page

You are on step two

Proposals

Landscape-led Approach

Step Three
These are the proposals
scroll down to see the next page

Our landscape-led approach has created a significant journey of public realm, green space, and residential amenity. We are proposing an entire garden at podium-level for the enjoyment of a wide array of community uses. By taking inspiration from the Healthy Streets initiative, and utilising our joined-up approach to activity and accessibility, we are proposing:

  • A public and garden walkway at podium level through the site.
  • ‘Hyde Lane’: a new ground-level walkway that prioritises pedestrians, from Hyde state Road to the north.
  • Generous new setbacks and upgrades to the existing public street along Edgware Road and Hyde Estate Road.

The shared public spaces will provide vast greenery with places to socialise, sit, and play, in places that are safe and well-lit.

1. West Public Access Staircase

2. View Looking Across Podium Garden

3. View Looking Down on Podium Garden

4. VIew Looking Across Bridge

5. View from Hyde Estate Road

6. Hyde Lane View

7. Telegraph Lane View

Both residents and the wider community will benefit from generous play space provisions.

We have included a generous amount of distinct amenity space for future residents, who will be able to benefit from private green space at podium level, via-roof terraces, and in balconies. This is to ensure that both residents of the scheme and the wider community are able to enjoy generous outdoor amenity in.

The Rockery at the Hyde’s key themes of distinct public space, layering, stepping, and heaped rocks with planting, will create a distinct new place with unprecedented open space character. The look and feel of our planting concept has sought to create lifted gardens within stepped public open space.

click here to see the next page

click here to see the previous page

You are on step three

Proposals

Active Uses

Step Four
These are the proposals
scroll down to see the next page

We want to complement the public realm, green areas, and through routes, by providing a series of activities and uses to create an exciting place for the community. This includes the addition of active frontages into the scheme. Including: café, restaurant, workspace, storage, and a gym. These elements will provide a significant amount of new jobs for the local area, diversifying and uplifting those available from the existing site now by 60%.

At ground level, below the public gardens, we are able to provide workspace, café, gym, storage, cycle parking, homes, residential block entrances, and residential amenities.

On the first floor, still below the public gardens, we can accommodate 30% car parking spaces including 10% accessible spaces for the use of residents. 20% of all spaces will have active charging facilities. Cycle spaces are provided in line with the Local Plan and London Plan. This includes long-stay provisions for residents and commercial tenants, as well as short-stay spaces for those using the public realm. Both provisions have been informed by the draft London Plan and discussed with officers at the London Borough of Barnet.

Level 02 will face out onto the public gardens. We are proposing the inclusion of amenities for residents at this level as well as the inclusion of a circa 150 sqm of flexible space for community use. We are keen to hear your thoughts on what the community use could be. This space faces out on to the public gardens and is accessible for all members of the community. Its possible uses could include exhibition space, studio space, or whatever you come up with. Please do let us know your ideas below.

click here to see the next page

click here to see the previous page

You are on step four

Proposals

Homes

Step Five
These are the proposals
scroll down to see the next page

Indoor view

Flat view

We are proposing 470 new homes in a mix of studio, one, two, three and four-bedroom units. Homes will vary in terms of access, with some made available on the ground, second floor, at podium level, and raised in the building. There will be a mix of one and two-storey homes. 35% affordable housing will be provided by habitable room in line with the Local Plan. 70% of this will be offered as intermediate housing in a mix of London Living Rent, Intermediate Rent, Shared Ownership. The other 30% will be social rent. We have made efforts to ensure that a larger percentage of the socially rented homes are family sized.

Homes will benefit from dual aspect, excellent views and daylight, and private outdoor space via-balcony or terrace, regardless of tenure. There are no ‘poor doors’ and the affordable homes will be pepper potted into the wider mix. All residents will be able to enjoy private open space, private gardens, public gardens and residential amenities.

click here to see the next page

click here to see the previous page

You are on step five

Proposals

Sustainability

Step Six
These are the proposals
scroll down to see the next page

We are committed to exploring ways in which the development can contribute to London’s net-zero carbon emissions target. We are proposing significant measures to be lean, be clean, and be green, by reducing the impact of both construction and operation and minimising energy demand. We are targeting a minimum on-site reduction of at least 35% beyond building regulations.


Our servicing strategy considers the existing Hyde Estate Road provision, neighbouring schemes, construction, safeguarding, and future access for the scheme. There is one existing vehicular access point - Hyde Estate Road - to the car parks of Honda and NTS. The proposals maintain this singular access point and proposes no further vehicular points of entry. In line with the Sainsbury’s application servicing strategy to the south, we would introduce a series of off-road lay-bys along Hyde Estate Road to service construction as well as both residential and non-residential uses.

click here to see the next page

click here to see the previous page

You are on step six

Proposals

Design

Step Seven
These are the proposals
scroll down to see the next page

Taking into account our objectives of creating a landscape-led scheme that is active and accessible, we have taken a dynamic approach to the façade. This will allow us to run greenery up and down the site, with more balconies and extended living space contributing to the wider views for the community. This also assists with daylight levels and temperature.

Thank you very much for taking the time to view our plans for the Rockery at the Hyde. We are delighted with the new public realm, jobs, walkways, affordable homes, activities, community opportunities, aesthetic and sustainable benefits that the proposals will bring. You can still let us know your thoughts by getting in Contact.

click here to see the previous page

You are on step seven